Witajcie moi drodzy, ponieważ pogoda jest fatalna i nijak nie da się zrobić zdjęć w plenerze bo ciągle pada, postanowiłam zrobić dla was wpis kulinarny. W końcu nie samą modą człowiek żyję :) Przepis na krewetki z fasolą wygrzebałam w internecie dawno temu, trochę go zmodyfikowałam na własne potrzeby i zrobiłam z niego bardzo szybkie, proste w przygotowaniu a do tego smaczne danie. Pewnie Włosi złapali by się za głowę widząc moją wersję "Gamberi e borlotti" ale ja lubię upraszczać sobie życie. Jest ono dobrym pomysłem dla tych którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenie krewetek, ponieważ w takim zestawieniu smakowały one nawet zatwardziałym przeciwnikom jedzenia "robali"
Składniki (odrobinę przeze mnie zmodyfikowane):
- opakowanie mrożonych krewetek (400g)
- puszka białej fasoli w zalewie ( ja kupuje taką z sosie pomidorowym)
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki lub tak jak w tym przypadku pikantny sos pomidorowy
- lampka białego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne lub szczypta chilli ( ja nie użyłam ponieważ sos pomidorowy jest strasznie pikantny)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy, posypujemy solą. Oliwę rozgrzewamy na patelni, siekam czosnek i wrzucamy na gorącą oliwę. Następnie dorzucamy krewetki, posypujemy pieprzem cayenne. Smażymy 2-3 minuty i zalewamy winem, chwilę dusimy, następnie wyławiamy krewetki, przekładamy na miseczkę i przykrywamy by nie ostygły.
Do pozostałego sosu wlewamy pomidory wraz z fasolą, część fasoli możemy rozgnieść by danie było bardziej gęste. Dusimy wszystko parę minut by sos się odrobinę zredukował.
Po kilku minutach duszenia danie jest gotowe. Gęstą pomidorowo-fasolową masę kładziemy na spód głębokiego talerza, na tym układamy krewetki, oprószamy posiekana nacią pietruszki.
tak wiem, to sos do makaronu ale mi idealnie pasuje do tego dania :)
Tak wygląda gotowe danie jest wyśmienite a przygotowanie go zajmuje tylko chwilę.
Można go podawać z grzankami , świeżym pieczywem lub samo.
Bon appétit!
Potwierdzam było pyszne, naprawdę wiarygodny komentarz z pierwszej ręki ;)
ReplyDeletePycha!
ReplyDeletePozdrawiam, Vicky
vickys-life1.blogspot.com
Uwielbiam krewetki , przyrządzania na 100 sposobów , Twój tez wyprobuje !
ReplyDeleteWypróbuj koniecznie, naprawdę jest pyszne :)
Deleteaż zgłodniałam :)
ReplyDeletejejku wygląda przepysznie <3
ReplyDeleteSuper post ;p
ReplyDeleteObserwujemy ?
http://lifestyleourblog.blogspot.com/
uwielbiam krewetki, ale robię je nieco inaczej :)
ReplyDeleteSrobuje zaserwowac to danie mojemu italian mezowi czy zasmakuje dam znac :-)
ReplyDelete